Ajánló

Elhunyt Tőkéczki László Széchenyi-díjas történész

Életének 67. évében elhunyt Tőkéczki László, a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány kuratóriumának tagja.

2018. január 8.
bővebben

Nyilatkozat

A Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány január végére tervezett Európa jövője című tudományos, szakmai konferenciájának ténye, témái és előadói a közelgő magyarországi országgyűlési választások pártpolitikai harcának, küzdelmeinek része lett.  Ez lehetetlenné teszi, hogy a konferencián a különböző vélemények és látásmódok szabad vitája folyjon.

2018. január 8.
bővebben

Megjelent Frank Füredi legújabb könyve

A célkeresztben: Magyarország című kötetben a neves szociológus professzor többek között az Európában zajló, „a keresztes háborúkat megidéző kegyetlen kultúrharc” mibenlétéről és Magyarországot érintő következményeiről értekezik.

2017. december 20.
bővebben

Megjelent Schmidt Mária Nyelv és szabadság című könyve

A Terror Háza Múzeum főigazgatójának korábbi publicisztikáiból összeállított esszékötet megvásárolható a múzeumban, jövő héttől pedig a könyvesboltokban.

2017. december 7.
bővebben

Schmidt Mária: A szabadság hősei legfontosabb közös értékeinket képviselik

Stanisław Dziwisz bíboros, Krakkó nyugalmazott érseke kapta idén a Petőfi-díjat. Az ünnepélyes díjátadóra a Terror Háza Múzeumban került sor.

2017. december 6.
bővebben

Kertész Imre életművéről rendeztek tudományos ülést Budapesten

Kertész Imre (1929-2016) irodalmi Nobel-díjas magyar író, a Magyar Szent István Rend birtokosa életművéről rendezett tudományos ülést Mentés másként címmel a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézete és a Kertész Imre Intézet csütörtökön Budapesten.

2017. december 1.
bővebben

Kik vagyunk? – Identitás és kultúra Közép-Európában

A magyar V4-elnökség kulturális programsorozatának részeként „Kik vagyunk? – Identitás és kultúra Közép-Európában” címmel tartottak kerekasztal-beszélgetést a Terror Háza Múzeumban.

2017. november 21.
bővebben

„A legfőbb célunk az, hogy Kertész Imre emlékét méltóképpen ápoljuk”

A Kertész Imre Intézet tevékenységét bemutató sajtótájékoztatón Schmidt Mária, a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány főigazgatója, valamint Hafner Zoltán, a Kertész Imre Intézet igazgatója számolt be az indulás óta eltelt időszakról és az Intézet előtt álló feladatokról.

2017. november 10.
bővebben

Emléktáblát avattak a 88 éve született Kertész Imre egykori otthonánál

Emléktáblát avattak Kertész Imre (1929-2016) irodalmi Nobel-, Kossuth-, Herder- és József Attila-díjas magyar író, a Magyar Szent István Rend birtokosa születésének 88. évfordulója alkalmából egykori lakóháza falán, a II. kerületi Török utca 3. szám alatt csütörtökön, Budapesten.

2017. november 9.
bővebben

„A szabadságért és függetlenségért újra és újra meg kell küzdeni”

„Közösen Európa jövőjéért – antikommunista szabadságküzdelmek, 1956” címmel rendeztek konferenciát a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány szervezésében pénteken, a Várkert Bazárban.

2017. október 20.
bővebben

Ábrahám Kálmán

1931. június 27-én született Budapesten. 1954-ben gépészmérnöki, majd 1960-ban közlekedési gazdasági mérnöki dimplomát szerzett.

1962-ben műszaki doktori címet szerzett. Később elvégezte az MSZMP KB Politikai Főiskoláját is.

1949-1950-ben az OVH-nál, majd 1950-1958 között a KPM-ben technikus, majd mérnök, osztályvezető, főmérnök, 1958-1970-ben az Út- és Vasúttervező Vállalat (Uvaterv) főmérnöke, majd műszaki igazgatója. 1970-1974 között a közlekedés- és postaügyi minisztérium közúti főosztályának vezetője lett. 1971-től a BME c. egyetemi docense, 1981-től c. egyetemi tanára.

Vissza