Ajánló

Schmidt Mária: A tisztelet hiánya megakadályozza a párbeszédet

Az értelmiség esete a kidobóemberrel címmel tartottak kerekasztal-beszélgetést a Terror Háza Múzeumban. A beszélgetés résztvevői Gulyás Gergely, az Országgyűlés alelnöke, Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója, Gerő András történész, a Habsburg Történeti Intézet igazgatója és Ablonczy Bálint újságíró, a Heti Válasz munkatársa voltak.

2017. június 21.
bővebben

Könyvheti újdonságaink

A Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány jóvoltából az idei Ünnepi Könyvhéten L. Simon László, Békés Márton, Ocsenás Péter, Gerő András és Kormos Valéria legújabb műveit vehetik kézbe az olvasók. A rendezvényen is bemutatkozik a Futaki Attila – Tallai Gábor szerzőpáros nevéhez köthető ’56-os képregény, a Budapest Angyala. 

2017. május 25.
bővebben

Tiszteletet a hősöknek!

A Terror Háza Múzeumot is fenntartó Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány (továbbiakban: a Közalapítvány) felháborítónak és morálisan vállalhatatlannak tartja a Budapesti X. és XVII. Kerületi Ügyészség döntését, miszerint nem bűncselekmény az 1956-os forradalmat és szabadságharcot ellenforradalomnak és ’56 hőseit fasisztának nevezni.

2017. május 17.
bővebben

Schmidt Mária: Közös érdek, hogy a CEU körüli vita rendeződjön

A CEU-vita – A baloldal sírásója címmel tartottak kerekasztal-beszélgetést a XXI. Század Intézet szervezésében a Terror Háza Múzeumban. A vitán részt vett Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója, Fodor Éva és Enyedi Zsolt, a Közép-európai Egyetem rektorhelyettesei, Kovács Zoltán kormányszóvivő, valamint Maruzsa Zoltán, az EMMI köznevelésért felelős helyettes államtitkára. A beszélgetés moderátora Tallai Gábor, a Terror Háza Múzeum programigazgatója volt.

2017. május 9.
bővebben

A Budapest Angyala című '56-os képregény bemutatója

„Végre valakik vették a bátorságot, hogy készítsenek egy olyan kötetet ’56-ról, amelyben az emberek szívéhez és lelkéhez közelálló szuperhős-világot egy valóságos magyar történetben mutatják meg” – fogalmazott Bayer Zsolt publicista az ’56-os Emlékév képregényének bemutatóján a Terror Háza Múzeumban. A Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány hazánk világhírű képregény-rajzolóját, Futaki Attilát kérte fel, készítsen önálló kötetet az évfordulóra.

2017. március 29.
bővebben

Széchenyi-díjat kapott Bogárdi Szabó István és Tőkéczki László

A Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány munkatársai kiemelkedő tudományos tevékenységükért részesültek állami elismerésben március 15-én.

2017. március 16.
bővebben

„Magyarországon nemcsak beszélnek az értékekről, hanem élik is őket”

Keresztesháború a hagyomány ellen címmel tartott előadást a Várkert Bazárban Frank Füredi magyar származású szociológusprofesszor. Az Angliában élő neves szakember a XXI. Századi Intézet és a Polgári Magyarországért Alapítvány közös szervezésében megvalósuló Eötvös-előadások rendezvénysorozat apropóján érkezett Budapestre.

2017. március 13.
bővebben

Mi az a „trumpizmus?” – kerekasztal-beszélgetés

A beszélgetés résztvevői Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója, Gyarmati István, a Demokratikus Átalakulásért Intézet igazgatója, Patrick Egan politikai tanácsadó, az FWD Affairs vezetője, valamint Orbán Balázs, a Századvég kutatási igazgatója voltak. A beszélgetést Békés Márton, a Terror Háza Múzeum kutatási igazgatója vezette.

2017. február 16.
bővebben

Frontmozi: Fegyverszünet karácsonyra (2005)

Frontmozi vetítéssorozatunk újabb epizódja 2016. december 14-én a Kino Café Moziban.

2016. december 12.
bővebben

Petőfi-díj 2016

Regéczy-Nagy László és Balás-Piri László 1956-os szabadságharcosok kapták idén a Petőfi-díjat a közép-európai népek szabadságáért kifejtett tevékenységük elismeréseként.

2016. december 5.
bővebben

Ábrahám Kálmán

1931. június 27-én született Budapesten. 1954-ben gépészmérnöki, majd 1960-ban közlekedési gazdasági mérnöki dimplomát szerzett.

1962-ben műszaki doktori címet szerzett. Később elvégezte az MSZMP KB Politikai Főiskoláját is.

1949-1950-ben az OVH-nál, majd 1950-1958 között a KPM-ben technikus, majd mérnök, osztályvezető, főmérnök, 1958-1970-ben az Út- és Vasúttervező Vállalat (Uvaterv) főmérnöke, majd műszaki igazgatója. 1970-1974 között a közlekedés- és postaügyi minisztérium közúti főosztályának vezetője lett. 1971-től a BME c. egyetemi docense, 1981-től c. egyetemi tanára.

Vissza