„Viszonyom a viszonyainkhoz” – Bemutatták a Petri 75 – Közelítés című könyvet

Petri 75 – Közelítés címmel jelent meg Petri Lukács Ádám könyve a Kertész Imre Intézet gondozásában, amelyet a Terror Háza Múzeumban mutattak be december 17-én. Petri György idén töltötte volna be hetvenötödik életévét, a költő fia, Petri Lukács Ádám ezzel az alkotással állított emléket édesapjának.

Számunkra ez egy egészen különleges pillanat, amelyre hat éve várunk. Hiszen egy olyan könyvet mutatunk most be, amely egészen különleges a magyar szellemi életben” – nyitotta meg a könyvbemutatót Tallai Gábor, a Terror Háza Múzeum programigazgatója, az est moderátora.

Felhívta a figyelmet arra is: az, hogy egy írónak, egy művésznek egy adott nemzeti kultúrán belül mi a sorsa, az utókoron múlik – ez a kultuszteremtés. Véleménye szerint: Petri György kultuszának építésén még sokat kell dolgoznia az utókornak, hiszen a költő hagyatéka a 21. század számára is sok mindent kínál továbbgondolásra.

Petri György néhány nap múlva, december 22-én lenne hetvenöt éves, és immár tizennyolc éve nincs köztünk, ő is azon hányatott sorsú íróink közé tartozik, aki nemcsak hosszú évekig volt betiltva, de életművének javarésze is csak halála után jelenik meg” – mondta Hafner Zoltán, a Kertész Imre Intézet igazgatója, a kötet szerkesztője. Hozzátette: a költő hagyatékának egy részét az Intézet kezeli, amely az elmúlt évben összegezte Petri György műveinek és a róla szóló szakirodalomnak, mintegy 1700 tételt számláló bibliográfiáját, amely alapvető kézikönyve lesz minden további kutatásnak, ugyanakkor a költő számára a jövőben egy önálló honlapot is szeretnének létrehozni.

Petri György főként a ’80-as, ’90-es éveknek volt a kultikus alakja, költészete pedig mindmáig meghatározó – jellemezte a költőt Hafner Zoltán, majd kiemelte: a ma bemutatott kötet több szempontból is kuriózum, hiszen Petri Lukács Ádám különleges fotók segítségével idézi fel édesapja alakját, és annak hiányát. A kötet emlékmozaikokból áll össze, egészen visszanyúl a második világháborúig és a Kádár-kori művészéletig.

„Felnőttként gyerekszemmel idézi fel a múltat”, éppen ezért a könyv maga is nagyon szerethető és olvasmányos, a maga nemében pedig hiánypótló. Hafner Zoltán kiemelte: a kötet Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatójának ösztönzésére és támogatása révén született meg, aki bíztatta Petri Lukács Ádámot az összeállításban.

A könyvbemutató végén Pál András, a Radnóti Színház színművésze, és Rozs Tamás csellóművész Kezdhetek folytatódni című Petri-estjükből adtak elő részletet.

A Petri 75 – Közelítés című kötet megvásárolható a Terror Háza Múzeum könyvesboltjában, valamint a nagyobb könyvesboltokban.

Vissza a listához