Frontmozi: Márványba vésett nevek (2002)

Frontmozi vetítéssorozatunk legújabb epizódjában a 2002-es Márványba vésett nevek című észt filmet vetítettük a Kino Café Moziban.

 

Igazi kulturális csemegével találkozhattak az érdeklődők, hiszen az észt filmgyártás csaknem teljesen ismeretlen Magyarországon.

Az alkotás az első világháború időszakába kalauzolja el a nézőt, ami – ahogy az Balogh Gábor, a Terror Háza Múzeum történésze és Bereczki András főkonzul vetítés előtti beszélgetéséből kiderült – igazi sorsfordító időszaka volt az észt történelemnek. Bereczki András elmondta, az észtek a magyarokkal ellentétben pozitívan élték meg a világháború kimenetelét, hiszen a harcok után születethetett meg a szabad és független Észtország.

A függetlenségi harc menetét a film néhány fiatal észt középiskolás életén keresztül mutatja be: Ahas, a szegény családból jövő fiú, gimnáziumi osztálytársaihoz csatlakozik, akik részt vesznek az elnyomó oroszok csapatok elleni felkelésben. A fiatalok a háború szörnyűséges világában óriási változáson mennek keresztül, felelőtlen, vidám tizenévesekből szinte napok alatt az életüket is feláldozni hajlandó, hazájukat féltő felnőttekké válnak.

 

Vissza a listához