Kitüntették Tallai Gábort, a Terror Háza Múzeum programigazgatóját

Kiemelkedő színvonalú munkájáért a Magyar Érdemrend Lovagkereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült Tallai Gábor, a Terror Háza Múzeum programigazgatója.

Magyarországnak hozzáértő, elkötelezett és bátor emberekre van szüksége – mondta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a Pesti Vigadóban, ahol a március 15-i nemzeti ünnep alkalmából Magyar Érdemrend Tisztikeresztje, Magyar Érdemrend Lovagkeresztje, Magyar Arany, Ezüst és Bronz Érdemkereszt állami kitüntetéseket adott át, összesen 149 személynek.

A miniszter kiemelte: 1848/1849 óta minden nemzedéknek meg kell küzdenie a magyarok igazságáért. Ebben a küzdelemben állnak a díjazottak is, olyan emberként, akik hivatásukkal méltóak akarnak lenni a nemzet gyarapítóihoz.

A kitüntetések szimbolikájáról szólva Balog Zoltán hangsúlyozta: a kereszt egyik szára az élet ígéretét és az előttünk járók történeteit hordozó anyafölddel, míg a másik az éggel, a szellemi dimenzióval köt össze, amely nélkül „életünk elszürkül, ellaposodik, elveszíti horizontját”. A kereszt további két ága – mint két kiterjesztett kéz – az ember emberrel összekötésének küldetését jelképezi – fűzte hozzá a politikus, aki szerint a díjazottak a sikert, az általuk elért teljesítményt nem őrizték meg maguknak, hanem mások javára kamatoztatták.

Az ünnepségen huszonhatan vehették át a Magyar Érdemrend Tisztikeresztje, ötvennégyen a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést. Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetésben negyvennyolcan, Magyar Ezüst Érdemkereszt díjban tizennégyen, Magyar Bronz Érdemkereszt elismerésben heten részesültek munkájukért.

Tallai Gábor mellett ugyancsak a Magyar Érdemrend Lovagkereszt polgári tagozat kitüntetést vehetett át Kormos Valéria újságíró, akinek több kötetét is kiadta a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány.

Forrás: MTI

Vissza a listához