Nincs cigány és magyar. Egészséges van és beteg – Dr. Szirtesi Zoltán

A Nemzetközi Roma Nap alkalmából – harminc évvel 1989 után – olyan magyar romák sorstörténetét mutatjuk be kampányunkban, akik személyes helytállásukkal egész nemzetünknek példát mutattak. A mai napon Dr. Szirtesi Zoltán, orvos történetét ismerhetik meg.

Egy kisfiú, aki orvos akart lenni, és meg is valósítja álmát. Dr. Szirtesi Zoltán nem mélyszegénységből jött: anyai ágon jómódú kereskedők, apai ágon nagymúltú zenészek voltak a családjában. 1970-től dolgozik körzeti orvosként Kiskundorozsmán, döbbenetes körülmények között. „Nagykabátban vizsgálták a cigányokat… és nem volt szabad csak a földre ülni” - mondta el egy korábbi interjúban. A helyi romák hozzá voltak szokva, hogy ők csak a többség után kerülhetnek sorba.

„Kimentem a váróba, és kijelentettem, hogy én kétfajta embert ismerek: egészségeset és beteget.”- mondta Szirtesi doktor. Munkájának hamar híre ment, többféle testületnek volt tagja, és mindig a cigányság érdekét szeme előtt tartva cselekszik. 1986-ban az Országos Cigány Tanács egyik alapítója, később elnöke volt, részt vállalt a cigánytelepek felszámolásában. Nyolc könyvet publikált egészség témában, van, amit cigány nyelven is. Ma is rendel, és feleségével, Zsuzsával a helyi közösség szíve-lelke.

Dr. Szirtesi Zoltánról készült filmet ITT tekinthetik meg.

Vissza az ajánlóba