Gerő András új könyvvel jelentkezik, Sziveri Jánostól válogatáskötet jelenik meg az Ünnepi Könyvhéten

Négy új kötet ajánl a 91. Ünnepi Könyvhétre a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány. Megjelenik Gerő András történész, „Mozaik” című legújabb könyve, a fiatalon elhunyt költőtől, Sziveri Jánostól pedig „A szélherceg” címmel új versválogatás lát napvilágot. Domonkos László az 1956-ban átállt szovjet katonák históriáját meséli el, Tőkéczki László történész pedig halála előtti egyik utolsó munkájaként gróf Andrássy Gyula szellemi-politikai arcélét „rajzolta meg” a nagyközönség számára.

Gerő András: Mozaik – Magyar jelenidő és történelem

Vannak szerzők, akiknek eredeti szakmája már-már másodlagos, és mi olvasók leginkább annak örülünk, ha mindenről vagy legalább bármiről írnának. Nincsenek sokan, de Gerő András történész vitán felül közéjük tartozik. Gondolkodásának szerkezete finom, lényeglátó és izgalmas. Jelen kötetének témahorizontja nagy örömünkre széles, mondhatnánk úgy is, szerteágazó, hiszen események, történeti dokumentumok, korszakok, személyek és intézmények köré szerveződik, több évszázadot átkarolva.

Gerő András mozaikjai egyszerre „korszerűtlenek” és reményt keltők. Korszerűtlenek, hiszen hiányzik belőlük a 21. század első évtizedeire olyannyira jellemző túlfeszítettség és a vitát elfojtó kizárólagosság. Ugyanakkor és éppen ezért reményt keltők, mert ha szerzőnket követve a jelenből bátran és szabadon visszatekintünk, a múlt és jelenünk közötti szakadék érzéki csalódásnak bizonyul. Az összefüggések tisztán láthatók, nincsen szakadék.

Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány, Budapest, 2020.
388 oldal
3500 Ft
ISBN 978-615-5118-97-5

Sziveri János: A szélherceg – Válogatott versek

A jó vers bátor, viszi magával az olvasót, belerántja a költő világába, élesen tükröződhetünk benne. Sziveri a verseiben hétköznapi mozzanatokból mitológiát épít. Úgy ábrázolja, énekli meg az egyszerűt, hogy az kibomlik előttünk, s valamit megérthetünk mindabból, amire addig vak volt a szemünk. Verset írni így is lehet: ellene menni minden trendnek, szokásnak és bevett módszernek.

Sziveri versei élnek, a mának és a máról szólnak, mintha épp most születnének. Mindegyik mélyre visz, és a költőnek közben nem reszket a keze.

Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány, Budapest, 2020.
204 oldal
3290 Ft
ISBN 978-615-6200-08-2

Domonkos László: Átállt szovjet katonák 1956-ban

A magyar szabadság ügye más nemzetek fiait is magával ragadta. Az ellenállás számtalan hősi tette sokszor olyan lelkesítő erővel bírt, hogy elementáris hatása alól csak a szabadság ellenségei vonhatták ki magukat. Domonkos László legújabb könyvében az 1956-os forradalom és szabadságharc során átállt szovjet katonák sorsát kutatva is ezt bizonyítja. Mert számosan voltak, akik a magyar ügy mellé álltak, magukénak érezték népünk mindent elsöprő szabadságvágyát.

Döntésükért természetesen súlyos árat fizettettek velük. De mert „velünk voltak”, hozzánk tartoznak. Illő tehát, hogy megemlékezzünk róluk.

Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány, Budapest, 2020.
204 oldal
3490 Ft
ISBN 978-615-6200-07-5

Tőkéczki László: A bohém zseni – Gróf Andrássy Gyula szellemi-politikai arcéle

Andrássy Gyula (1823–1890) a magyar történelem egyik legkiemelkedőbb alakja, mégis alig beszélünk róla. A kiegyezés társszerzőjeként ő lett a dualizmus korának első miniszterelnöke. Kivételes politikai tehetség volt. A szabadság szerelmese, igazi romantikus hős, a reálpolitika mestere. Lelkes, de nem fanatikus. Művelt, de nem kioktató. Hagyománytisztelő, de nem a múltba ragadó. Megfontolt, alapos, de nem kukacoskodó. Nagyvonalú, méltányos és mindenkor szórakoztató. Andrássy Gyula szikrázó személyisége és politikai teljesítménye révén kiemelkedett kortársai közül. Tőkéczki László (1951–2018) a túlontúl korán elhunyt Széchenyi-díjas történész a tőle megszokott eleganciával és szerénységgel állítja elénk Andrássy Gyulát. A könyv megjelenését már nem érhette meg. A kötetet Schmidt Mária szerkesztette.

Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány, Budapest, 2020.
148 oldal
3500 Ft
ISBN 978-615-5118-94-4

A kötetek 25% kedvezménnyel vásárolhatók meg a Terror Háza Múzeum webshopjában: https://webshop.terrorhaza.hu/hu/

Vissza a listához