Levél az Index főszerkesztőjének

Főszerkesztő úr!

Az Ön által főszerkesztett Index, ami egykor jó írásokat is közölt, sőt humoros és vicces is tudott lenni, mára politikai aktorrá kíván válni, és a tájékoztatás helyett a valóság alakítását tekinti a legfőbb céljának.

Vegyük a legutóbbi példát. Mégsem lesz Orbán-propaganda a Szigeten és a Soundon hirdeti második napja öles betűkkel címlapján az Index. A cikket Földes András jegyzi. A színvonalra most nem vesztegetnék szót, csak a lényegre. A Sziget az Index szerkesztőségének küldött levélben cáfolta, hogy ne vetítenék a rendszerváltoztatás emlékévének az 1989. június 16-val kapcsolatos imagefilmjét. Mindezt az Index azzal intézné el, hogy a végére hozzábiggyeszti az alábbi mondatot: „A Sziget Kulturális Menedzser Iroda Kft. elmondta, hogy összesen 12 spot készült az emlékév alkalmából, ebből eddig 2 ment le – többek között az Orbános – és sorban végigmennek az összes videón.”

Feltételezem, egy főszerkesztőnek nem kell elmondanom, miért okoz problémát, ha egy cikk címe és annak a tartalma nincs egymással tartalmi egyezésben. Nyilvánvaló, hogy az amúgy a bevándorlás kérdésében is teljességgel elfogult Földes Andrást az a politikai szándék vezette, hogy az Orbán, a propaganda és a mégsem szavakat egymás mellé tudja tenni, és nem az, hogy a rendezvényről, vagy magáról az imagefilmekről tájékoztasson.

A helyreigazítás a cikk végén, így, a szem elől eldugva egyvalamit jelent: nincs másik valóság, csak amit önök látni akarnak. Nincs másik valóság, csak a liberális oldalé. Nincs másik valóság, csak a színvonaltalan Orbánfóbia.

Hogy egy régi balliberális fordulattal éljek:

Ezzel szemben a valóság az, hogy Orbán Viktor meghatározó beszéde Nagy Imréről szerepelni fog a fesztiválokon, sőt a történelemkönyvekben is.

Másik valóság, kedves Főszerkesztő úr, nincs.

 

Tisztelettel,

Schmidt Mária

 

 

Vissza a listához