Hírek

Elindult a Trianon 100 pedagógusképzési program

Trianon 100 - A trianoni békeszerződés oktatásának történeti és pedagógiai módszertani kérdései címmel országos akkreditált pedagógusképzési programot indított általános és középfokú oktatási intézmények oktatói számára a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány. A képzéssorozat keretében mintegy ötezer pedagógus ismerkedhet majd meg az első világháborút lezáró trianoni békerendszerrel kapcsolatos legkorszerűbb tudományos eredményekkel.

bővebben

Ülésezett a közalapítvány kuratóriuma

A Közép és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány Kuratóriuma 2021. május 27-én tartotta meg rendes ülését, amelyen Prof. Dr. Schmidt Mária főigazgató bemutatta a Közalapítvány intézeteinek 2021. első félévi tevékenységét, valamint az esedékes időszak pénzügyi beszámolóját.

bővebben

Megjelent FRANK FÜREDI: CÉLKERESZTBEN A HATÁROK című kötete

A szerző új könyvében arra a jelenségre világít rá, hogy az identitásválság néven ismert jelenség problémái elválaszthatatlanul összefüggenek a határok ügyével.

bővebben

BEMUTATTÁK G. FODOR GÁBOR: AZ ORBÁN-SZABÁLY CÍMŰ KÖNYVÉT

G. Fodor Gábor Az Orbán-szabály című kötetének megjelenése kapcsán online könyvbemutatót szervezett a XXI. Század Intézet. A 2010-ben kezdődő Orbán-korszak tudatos és stratégiai építkezésen alapszik, amely teljesítményt az egész világ egyre inkább kénytelen elismerni. A szerző arra keresi a választ könyvében, hogy mitől vált különleges, majd később korszakalkotó politikussá a magyar miniszterelnök. A könyvbemutatót Tallai Gábor nyitotta meg, majd Stumpf István mellett felszólalt Lánczi András, Deutsch Tamás és Bayer Zsolt is, akik mindannyian egyetértettek abban, hogy könyv egyedülálló módon adja vissza a miniszterelnök által képviselt filozófiát és egyszerűen magyarázza el Orbán Viktor sikerességének kulcsát. A rendezvény pódiumbeszélgetése során a szerzővel Schmidt Mária és Barthel-Rúzsa Zsolt beszélgettek Békés Márton moderálása mellett az elmúlt tíz év tudatos, stratégiai alapokon nyugvó építkezéséről, aminek a könyv kötelező irodalom módján ad keretet.

bővebben

A KÖZALAPÍTVÁNY MUNKÁJA 2020-BAN

Összefoglaló animációs videó a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány 2020-as évi munkájáról. Címszavakban: elkészült a Kertész Imre Intézet székháza, megújult a XXI. Század Intézet, új időszaki kiállítás, rendhagyó történelemórák, új múzeumi mobilapplikáció, konferenciák, könyvek és megannyi más érdekesség, ami Közalapítványunk 2020-as évét jellemzi.

bővebben

Megjelent G. FODOR GÁBOR: AZ ORBÁN-SZABÁLY című kötete

Megjelent a XXI. Század Intézet Új Idők című könyvsorozatának nyitódarabjaként G. FODOR GÁBOR politikai filozófus AZ ORBÁN-SZABÁLY című kötete. 

bővebben

Tőkéczki Lászlóra emlékeztünk

Tőkéczki László 2018-ban elhunyt Széchenyi-díjas történész, egyetemi tanár életművét méltatta Schmidt Mária történészprofesszor, a Terror Háza Múzeum főigazgatója és Balog Zoltán, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke. A beszélgetést Békés Márton történész, a Terror Háza Múzeum kutatási igazgatója vezette.

bővebben

10 - A PUSKÁS

Megjelent Futaki Attila és Tallai Gábor képregénye a világ legismertebb magyar emberéről, Puskás Ferencről A magyar történelem egy újabb, izgalmas és lényeges fejezetét feldolgozó képregény kiadására vállalkozott a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány. A legendás magyar Aranycsapat kapitányáról, Puskás Ferencről, "Öcsiről", a hazai és a nemzetközi futballtörténelem kiemelkedő alakjáról, a legsikeresebb magyarok egyikéről még nem jelent meg olyan képregény, amely ekkora terjedelemben és ilyen részletességgel mutatja be az életét és sportkarrierjét. A kötet nemcsak a világ leghíresebb magyarját mutatja be, hanem azt a szenvedélyes szeretetet is, amely Puskás Öcsivel összefűz bennünket, magyarokat.

bővebben

BEMUTATTÁK A 10 – A PUSKÁS CÍMŰ KÉPREGÉNYT

Online könyvbemutatón mutatták be a Puskás Aréna VIP teraszán Tallai Gábor, a Terror Háza Múzeum programigazgatója és Futaki Attila képregényrajzoló második közös kötetét, amely a 10 A Puskás címmel jelent meg a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány gondozásában.

bővebben

Lezárult az első világháborús centenáriumi megemlékezés-sorozat

Hazánk az egyetlen ország, amely hat évet szánt arra, hogy feldolgozza és bemutassa a száz évvel ezelőtt, 1914-ben kezdődött első világháborút és annak következményeit. Az Első Világháborús Centenáriumi megemlékezés-sorozat 2020-ban véget ért, az elvégzett munkát sajtótájékoztató keretében összegeztük.

bővebben