Hírek

KÖNYVKÍNÁLATUNK A 95. ÜNNEPI KÖNYVHÉTEN

Hat kiadványát ajánlja az idei Ünnepi Könyvhéten az olvasóközönség figyelmébe a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány. 

bővebben

EGY HAZAFI ÉS EGY VILÁGFI PÁRVIADALA – MEGJELENT G. FODOR GÁBOR ORBÁN KONTRA SOROS CÍMŰ KÖNYVE

A XXI. Század Intézet Új idők című sorozatának ötödik köteteként jelenik meg G. Fodor Gábor, az intézet stratégiai igazgatójának Orbán kontra Soros. Három fejezet Orbán és Soros négy évtizedes küzdelméről című könyve. Ahogyan Schmidt Mária, Széchenyi-díjas történészprofesszor, az Intézet főigazgatója fogalmaz a könyv előszavában, ez a kötet „két kimagasló tehetségű magyar emberről szól”, akiknek „párviadala mára a világpolitika fő frontjává vált”, ahol az „egyik oldalon a szuverenistákat képviselő Orbán áll, a másikon a globalista, egyneműsítő, birodalmi erőket megtestesítő Soros.” 

bővebben

MEGJELENT A MAGYARORSZÁGI ZSIDÓ HOLOKAUSZT KISENCIKLOPÉDIÁJA

A 2023 januárjában elhunyt Gerő András történészprofesszornak volt egy régóta dédelgetett álma: a magyarországi zsidó holokauszt kisenciklopédiájának megjelentetése. Magyarországon eddig soha nem jelent meg olyan kiadvány, amely enciklopédikus formában tárgyalta volna a magyarországi zsidó holokausztot. Ez a könyv tehát a maga nemében az első.

bővebben

MEGJELENT PAUL HOLLANDER: MARX ÉS A KORÁN CÍMŰ TANULMÁNYKÖTET

Paul Hollander (1932–2019) magyar származású politikai szociológus, író, történész tanulmányaiból összeállított kötet jelenik meg a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány kiadásában. A most magyarul megjelenő esszék a szerző teljes tudományos munkásságát felölelik, reprezentálják főbb érdeklődési területeit és gondolatait. A tanulmányokat Békés Márton történész, a XXI. Század Intézet igazgatója válogatta és Balogh Gábor, a Terror Háza Múzeum vezető történésze szerkesztette.

bővebben

Meghalt Vitézy László

83 éves korában elhunyt Vitézy László Balázs Béla-díjas, Sára–Csoóri-életműdíjjal kitüntetett filmrendező, forgatókönyvíró, producer, érdemes és kiváló művész.

bővebben

AZ ALAPÍTVÁNY MUNKÁJA 2023-BAN

Összefoglaló animációs videó a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány 2023-es évi munkájáról.

bővebben

Naplólapok, 2024. január 2. – Futaki Attila (1984–2024) emlékére

Úgy őrzöm meg emlékezetemben Attilát, mint fegyvertársamat, aki nem szóval és táblakrétával formált, hanem tussal és grafittal. Soltész Márton irodalomtörténész, a Kertész Imre Intézet tudományos igazgatójának megemlékezése.

bővebben

Búcsú Futaki Attilától

Harminckilenc évesen, 2024. január 2-án elhunyt Futaki Attila, a hazai képregényvilág egyik legfontosabb, nemzetközi szinten is ismert alkotója.

bővebben

Áder János kapta idén a Petőfi-díjat

Áder János volt köztársasági elnök vehette át a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány, valamint a MOL-Csoport idei Petőfi-díját szerdán Budapesten, a MOL Campus épületében.

bővebben

MEGJELENT G. FODOR GÁBOR: A „KÉSES” EMBER – GONDOLATHÁBORÚ CÍMŰ KÖNYVE

Új kötettel jelentkezik G. Fodor Gábor politikai filozófus, a XXI. Század stratégiai igazgatója, aki A „KÉSES” EMBER című könyvében ezúttal a gondolatháború síkjára kalauzolja az olvasókat.

bővebben