Hírek

Újdonságaink és programjaink a 92. Ünnepi Könyvhéten

Öt új kiadvánnyal jelentkezik az idei Ünnepi Könyvhéten a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány. Az érdeklődők a helyszínen megismerhetik A Nagy Terv – A Soros-birodalom Közép-és Kelet-Európában (szerk.: Békés Márton), Arcképek az Osztrák-Magyar Monarchiából (szerk.: Gerő András), G. Fodor Gábor: Az Orbán–szabály, Frank Füredi: Célkeresztben a határok, Futaki Attila és Tallai Gábor: 10 A Puskás című köteteinket, valamint további kiadványaink közül válogathatnak, és részt vehetnek a könyvheti beszélgetésünkön is.

bővebben

A NAGY TERV – A SOROS-BIRODALOM KÖZÉP- ÉS KELET-EURÓPÁBAN

TÉNYFELTÁRÓ KÖNYV JELENT MEG A SOROS-BIRODALOMRÓL A magyar kormány szuverenitásvédő harca 2015-ben ütközött igen látványosan a Soros-birodalom ellenállásába, amikor az illegális migrációt az Orbán-kabinet határvédő intézkedésekkel tartóztatta fel. Majd következett a bevándorlással kapcsolatos népszavazás kiírása, az átláthatatlanul működő „civil” szervezetek transzparenssé tételéről szóló törvény elfogadása és a Közép-európai Egyetemnek (CEU) a hazai felsősoktatási szabályok elfogadására való rábírása. Azóta Soros hadban áll Magyarországgal. A küzdelem azonban jóval korábbra megy vissza: Antall Józsefnek, sőt Horn Gyulának is meggyűlt vele a baja, de földrajzilag is jóval szélesebb a frontvonal, hiszen a „Soros-birodalom”, ahogyan imperátora nevezi, egész Közép- és Kelet-Európát be akarja kebelezni. Immár lassan 40 éve. A XXI. Század Intézet kilenc munkatársa által írt, most megjelent kötet Soros Györgynek a közép- és kelet-európai térségben folytatott befolyásszerzési tevékenységét mutatja be, 1984 és 2020 között, mintegy 400 oldalon.

bővebben

Rangos állami kitüntetést kapott Békés Márton, a Terror Háza Múzeum kutatási igazgatója

Történelmi és közéleti témakörökben írt hiánypótló publikációi, valamint a modern konzervatív eszmerendszer megújítása és népszerűsítése iránt elkötelezett tevékenysége elismeréseként Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozata kitüntetést kapott Békés Márton, a Terror Háza Múzeum kutatási igazgatója. 

bővebben

Búcsú Regéczy-Nagy Lászlótól

Mély fájdalommal és őszinte gyásszal a szívünkben búcsúzunk igaz barátunktól, Regéczy-Nagy László (1925-2021) katonatiszttől, 1956-os szabadságharcostól.

bővebben

Elindult a Trianon 100 pedagógusképzési program

Trianon 100 - A trianoni békeszerződés oktatásának történeti és pedagógiai módszertani kérdései címmel országos akkreditált pedagógusképzési programot indított általános és középfokú oktatási intézmények oktatói számára a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány. A képzéssorozat keretében mintegy ötezer pedagógus ismerkedhet majd meg az első világháborút lezáró trianoni békerendszerrel kapcsolatos legkorszerűbb tudományos eredményekkel.

bővebben

Ülésezett a közalapítvány kuratóriuma

A Közép és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány Kuratóriuma 2021. május 27-én tartotta meg rendes ülését, amelyen Prof. Dr. Schmidt Mária főigazgató bemutatta a Közalapítvány intézeteinek 2021. első félévi tevékenységét, valamint az esedékes időszak pénzügyi beszámolóját.

bővebben

Megjelent FRANK FÜREDI: CÉLKERESZTBEN A HATÁROK című kötete

A szerző új könyvében arra a jelenségre világít rá, hogy az identitásválság néven ismert jelenség problémái elválaszthatatlanul összefüggenek a határok ügyével.

bővebben

BEMUTATTÁK G. FODOR GÁBOR: AZ ORBÁN-SZABÁLY CÍMŰ KÖNYVÉT

G. Fodor Gábor Az Orbán-szabály című kötetének megjelenése kapcsán online könyvbemutatót szervezett a XXI. Század Intézet. A 2010-ben kezdődő Orbán-korszak tudatos és stratégiai építkezésen alapszik, amely teljesítményt az egész világ egyre inkább kénytelen elismerni. A szerző arra keresi a választ könyvében, hogy mitől vált különleges, majd később korszakalkotó politikussá a magyar miniszterelnök. A könyvbemutatót Tallai Gábor nyitotta meg, majd Stumpf István mellett felszólalt Lánczi András, Deutsch Tamás és Bayer Zsolt is, akik mindannyian egyetértettek abban, hogy könyv egyedülálló módon adja vissza a miniszterelnök által képviselt filozófiát és egyszerűen magyarázza el Orbán Viktor sikerességének kulcsát. A rendezvény pódiumbeszélgetése során a szerzővel Schmidt Mária és Barthel-Rúzsa Zsolt beszélgettek Békés Márton moderálása mellett az elmúlt tíz év tudatos, stratégiai alapokon nyugvó építkezéséről, aminek a könyv kötelező irodalom módján ad keretet.

bővebben

A KÖZALAPÍTVÁNY MUNKÁJA 2020-BAN

Összefoglaló animációs videó a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány 2020-as évi munkájáról. Címszavakban: elkészült a Kertész Imre Intézet székháza, megújult a XXI. Század Intézet, új időszaki kiállítás, rendhagyó történelemórák, új múzeumi mobilapplikáció, konferenciák, könyvek és megannyi más érdekesség, ami Közalapítványunk 2020-as évét jellemzi.

bővebben

Megjelent G. FODOR GÁBOR: AZ ORBÁN-SZABÁLY című kötete

Megjelent a XXI. Század Intézet Új Idők című könyvsorozatának nyitódarabjaként G. FODOR GÁBOR politikai filozófus AZ ORBÁN-SZABÁLY című kötete. 

bővebben