Hírek

EGY ÁLLAM MEGÁLMODÓJA – MEGJELENT HERZL TIVADAR NAPLÓJA – ELŐSZÖR MAGYAR FORDÍTÁSBAN

Herzl Tivadar író, politikus, Izrael állam megálmodója, a politikai cionizmus atyja. Pesten született, tizennyolc éves koráig itt élt és tanult, élete végéig kiválóan beszélt magyarul. 1896-ban megírta A zsidó állam című művét, amivel elindította a politikai cionizmus mozgalmát. Joggal tehetjük fel a kérdést: mi az oka annak, hogy Herzl Tivadar ez idáig nem került a magyar közgondolkodás fókuszába, ahogy annak megvitatása sem történt meg, hogy szükséges-e, és amennyiben igen, akkor hol érdemes elhelyeznünk őt a magyar nemzeti panteonban? A most először magyar fordításban megjelent napló segíthet, hogy személye, gondolkodása és munkássága ismertebbé váljon a magyar közvélemény előtt.

bővebben

Történelem a középiskolások szemével – Megújult az emlekpontok.hu

Megújult formában ismét elérhetővé vált a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány által fejlesztett Emlékpontok audiovizuális adatbázis.

bővebben

Zárójelbe tett Európa – Szuperállam kontra nemzeti szuverenitás

Hiánypótló művel folytatódik a XXI. Század Intézet Új Idők című könyvsorozata. A 2010-ben elhunyt Széchenyi-díjas magyar–amerikai katolikus filozófus, történész–politológus, Molnár Tamás esszéit tartalmazó Európa zárójelben című kötet Békés Márton, a XXI. Század Intézet igazgatójának szerkesztésében látott napvilágot. A könyv tartalmazza 1990-ben, eredetileg franciául megjelent azonos című könyvének és az 1989–92 között, hasonló témában, angol nyelven írott esszéinek szövegét.

bővebben

Mi békében, szabadon élünk – Nyíregyházán a Trianon100 kiállítás

Trianon a magyarság legnagyobb tragédiája: veszteség és fájdalom, de nemzetünk élni akarásának bizonyítéka is.

bővebben

Trianonra emlékeztetnek a debreceni szabadtéri kiállításon

A trianoni békediktátumra emlékező vándorkiállítás nyílt pénteken a Nagyerdei Stadion parkolójában. A tárlat a Nemzeti Összetartozás Évéhez kapcsolódik, ennek keretében 2021 és 2022 ősze között 18 megyeszékhelyen állítják ki. Debrecenben május 5-éig, díjmentesen nézhetik meg az érdeklődők.

bővebben

A Közalapítvány munkája 2021-ben

Összefoglaló animációs videó a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány 2021-es évi munkájáról. Címszavakban: megújult a XX. Század Intézet; új kulturális programok a Kertész Imre Intézetben, zenei pályázatok, tablókiállítás, irodalmi séták; új vitaműsort indított a XXI. Század Intézet; új időszaki kiállítás a Terror Háza Múzeumban, rendhagyó történelemórák; konferenciák, könyvek és megannyi más érdekesség, ami a Közalapítvány 2021-es évét jellemzi.

bővebben

Szerb és román város is lehetett volna Szeged – megérkezett a Dóm térre a Trianon-kiállítás

A Trianon 100 Összetartoztunk – Összetartozunk vándorkiállítás csütörtökön érkezett Szegedre, bár két évvel korábban kellett volna, de a koronavírus-járvány miatt nem ért ide időben.

bővebben

Trianonra emlékeztetnek Békéscsabán

Trianon 100 Összetartoztunk - Összetartozunk címmel nyílt utazókiállítás szerdán a Szent István téren a 1920-as békediktátum aláírásának évfordulójára emlékezve, a Nemzeti Összetartozás Évének keretében. Az eseményen megtudtuk, Szolnokot követően Békéscsaba a vándorkiállítás 11. állomása az országosan 18 helyszínből.

bővebben

Elhunyt Raduly József, a legidősebb magyar válogatott labdarúgó

Bozsikkal és Puskással focizott a grundokon, a második világháborúban besorozták, megjárta a Gulag táborokat.

bővebben

Széchenyi-díjat kapott Lánczi András és M. Kiss Sándor

A Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány munkatársai kiemelkedő tudományos és példamutató oktatói tevékenységük elismeréseként kapták a rangos állami kitüntetést.  

bővebben