Reagálás a G7.hu nyilvánosságot félretájékoztató cikkére

A G7.hu portál hétfői, „208 millióért szólt Orbán Viktor a Sziget Zrt. fesztiválozóihoz” című cikkében az olvasható, hogy a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány (KKETTKK) 207,5 millió forintos vállalkozási szerződés keretében működik együtt a Sziget Kulturális Menedzser Iroda Zrt.-vel, valamint, hogy „a Sziget Zrt., az elmúlt hat év átlagában évi 1,4 milliárd forint reklámbevételre tett szert. Tehát az összes szponzor és hirdető ennyit költött, míg a KKETTKK-tól ennek az összegnek a hetedét kérték el idén a néhány másodperces videók lejátszásáért.”

A G7.hu cikke pontatlan és félretájékoztatja a nyilvánosságot.

Az igazság az, hogy az említett együttműködési szerződés, amely a rendszerváltoztatás harmincadik évfordulója alkalmából meghirdetett „30 éve szabadon Emlékév” keretében jött létre, nem csupán rövidfilmek (az Emlékév hivatalos imázsfilmje, Kozma Imre atyával készített és a rendszerváltoztatás alakjait bemutató kisfilmek) lejátszására terjed ki, hanem számos más kulturális program támogatását is magába foglalja a Sziget Kulturális Menedzser Iroda Zrt. rendezvényein.

A soproni Telekom VOLT Fesztivál fő témája a 30 éve Sopronpusztán megrendezett Páneurópai Piknik volt: a Piknik#30 – 30 éve szabadon helyszínén Trabant-kifestő várta a fesztiválozókat, amely alapján ef Zámbó István dekorált egy Trabantot. A rendezvényen magyar és angol nyelvű fotókiállítást láthatott a közönség a rendszerváltoztatásról. A Diákhitel kávézó színpadán pódiumbeszélgetést tartottak „Kultúra a rendszerváltásban, rendszerváltás a kultúrában” címmel, Fiala János, ef Zámbó István, valamint Szabó Dávid, XXI. Század Intézet stratégiai igazgatója részvételével. A nagyszínpad kivetítőjén levetítették a 30 éve szabadon Emlékév hivatalos imázsfilmjét és egy, Kozma Imre atyával készített kisfilmet.

A Balaton Sound fesztiválon kiállították a VOLT Fesztiválon elkészült művészeti installációt. A rendezvényen magyar és angol nyelvű fotókiállítást láthattak a fesztiválozók a rendszerváltoztatás eseményeiről. A nagyszínpad kivetítőjén itt is levetítették a 30 éve szabadon emlékév hivatalos imázsfilmjét, valamint a Kozma Imre atyával készített filmet, illetve további a rendszerváltoztatás alakjait bemutató kisfilmeket is.

A Sziget Fesztiválon lyukas zászlósor idézi fel az 1956-tól 1990-ig tartó diktatúrát, magyar és idegen nyelvű információs táblákon jelennek meg a rendszerváltoztatás eseményei, lesz fotókiállítás és a Múzeum Negyedbe szervezett pódiumbeszélgetés is. A rendszerváltoztatás utáni generáció utcaszínház keretében „élheti át” a kommunista diktatúra egyik leghétköznapibb „elnyomását”, a minden ok nélküli utcai igazoltatást. Azok, akik 1989. június 16-án születtek, emléklapot kapnak és egy ingyenes bérletet a következő Sziget Fesztiválra.

A fentiek alapján tehát világos, hogy nem igaz a G7 cikkében közölt kijelentés, miszerint a Sziget Zrt. csupán a 30 éve szabadon Emlékév imázsfilmjének vetítéséért kapja az említett összeget.

A G7 cikkét számos hírporál átvette, anélkül, hogy a programokról tájékoztatást kért vagy tájékozódott volna.

A programokról egyébként olvasni lehet a 30 éve szabadon emlékév hivatalos honlapján is: https://www.30eveszabadon.hu/aktualitasok/esemenyek-/v/fesztivalkorutra-indul-a-rendszervaltoztatas/

 

 

 

 

Vissza a listához