Roger Scruton: Futóbolondok, csalók, agitátorok – Az újbaloldal gondolkodói

Roger Scruton egyetemi karrierjével fizetett azért a könyvért, amit most a kezében tarthat az olvasó. A filozófus saját bőrén tapasztalta meg a nyolcvanas években, mit jelent a kirekesztés, az ellehetetlenítés, a véleményterror, a cenzúra: miután a Thinkers of the New Left (1985) című művében alapos, kritikai elemzését adta a kortárs újbaloldali gondolkodók munkásságának, kiadóját nyomás alá helyezték, könyveit leszedték a boltok polcairól, és Scrutonnak távoznia kellett az egyetemi katedráról is.

Az eset azért is tanulságos, mert e szellemi boszorkányüldözést a „szabad világban” hajtották végre, mégpedig épp a konzervatív vezetés alatt álló Nagy Britanniában. Elkövetői azok a vezető baloldali értelmiségiek, akik egész életüket a társadalmi igazságosságnak és az elnyomottak felszabadításának szentelték.

Mit tud e botrányos könyv? Metsző pontossággal mutat rá egy letagadott, gyógyíthatatlan betegségre: a baloldal hívei úgy vélik, a világban tapasztalható anyagi és szellemi különbségek nem az emberi természettel magyarázhatók, hanem azzal, hogy az uralkodó osztályok visszaélnek hatalmukkal. A baloldaliak magukat mindig a fennálló hatalommal szemben határozzák meg, és egy olyan új rend harcosainak tekintik, amely egyszer majd orvosolja az elnyomottak panaszait. Hogy ez az új rend pontosan miből állna? Azt sosem tudjuk meg, mert a megvalósult szocializmus rémtetteitől jobb esetben elhatárolódnak, rosszabb esetben a másik oldalra terhelik a felelősséget.

A baloldali gondolkodók nem hoznak létre kézzelfoghatót és értékelhetőt, ehelyett szüntelenül az áldozatok, elnyomottak után kutatnak – véli Scruton. „Az áldozat felszabadítása szakadatlan feladat, hiszen, alighogy az előzőek letűnnek a színről, rendre új és új áldozatok jelennek meg a láthatáron. A nők felszabadítása a férfiak elnyomása alól, az állatoké az emberi bántalmazás alól, a homoszexuálisoké és a transzszexuálisoké a homofóbia alól, a muszlimok felszabadítása az iszlamofóbia alól, mind-mind ott szerepel a legújabb baloldali programokban, azzal a céllal, hogy törvényben szentesítsék őket és – egyfajta cenzúraszerű hivatalosság felügyelete alatt – bizottságok ügyeljenek rájuk.” – figyelmeztet a szerző.  

Mindezek alapján azt gondolhatnánk, hogy egy borús hangulatú könyvet tartunk a kezünkben. Koránt sem! Roger Scruton humora, a szövegen végighúzódó gyilkos irónia folyamatos mosolygásra, olykor kifejezetten nevetésre késztet bennünket. Terjedelmétől nem kell megijednünk: ismereteink bővítése mellett minden oldalon kellemes szórakoztatást biztosít számunkra.

Futóbolondok, csalók, agitátorok – Az újbaloldal gondolkodói című kötet kapható a nagyobb könyvesboltokban és most bevezető áron, 20 %-os kedvezménnyel vásárolható meg a Terror Háza Múzeumban könyvesboltjában, illetve megrendelhető a múzeum webshopjában.

Vissza a listához