"Van mit tanulnunk egymástól" – Berki Judit

A Nemzetközi Roma Nap alkalmából – harminc évvel 1989 után – olyan magyar romák sorstörténetét mutatjuk be kampányunkban, akik személyes helytállásukkal egész nemzetünknek példát mutattak. A mai napon Berki Judit szociális és oktatási szakember történetét ismerhetik meg.

Óvónőként szeretett volna elhelyezkedni Bátonyterenyén 1982-ben, de  akkor kellett a hely a tanácselnök lányának, így végül - óvónői végzettsége ellenére - egy virágüzletet vezetett. Berki Judit Kisvárdáról származik, ahol nagyapja még patkolókovács volt. Édesapja is a kovácsműhelyben dolgozott, egészen addig, míg elfogytak a lovak a környékről és nem maradt elég  munka   a két kovácsnak. A család ezért Budapestre költözik, Judit viszont  1982-ben kislánya asztmája miatt választja mégis a vidéket.

Gyermek-foglalkozásokat tartott, nevelőotthonban dolgozott, majd hét éven át vezette az ország első lakásotthonát, ahol a régi hodályok helyett kisebb, családiasabb otthonokban élnek a gyerekek. A rendszerváltás éveiben újra főiskolára járt, akkor kezd gondolkodni a fennálló rendszerről. “Akkor látod, hogy valami nagyon nincsen rendben. Hogy arról van szó, hogy a pártállam ráteszi a kezét mindenre” - emlékszik vissza egy korábbi interjúban. 2002-ben a kormány Romaügyi Hivatalának vezetője, ahonnan csalódottan állt fel. Ma az ország egyik legjobban működő tanodahálózatát működteti Nógrád-megyében.

 

Berki Juditról készült kisfilmet ITT tekinthetik meg.

Vissza az ajánlóba