Áder János kapta idén a Petőfi-díjat

Áder János volt köztársasági elnök vehette át a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány, valamint a MOL-Csoport idei Petőfi-díját szerdán Budapesten, a MOL Campus épületében.

Schmidt Mária Széchenyi-díjas történész professzor, a XXI. Század Intézet főigazgatója köszöntőjében arról beszélt, szerinte az emberiség története a közösségek kialakulásával vette kezdetét, és a közösségek kialakulásának alapfeltétele az volt, hogy az emberek felfedezzék: felelősséggel tartoznak egymás iránt, szolidaritást kell vállalniuk. A főigazgató kiemelte: „Közösségben élni, a közösségért tenni, ez tehát a legfontosabb dolog, és ezt a dolgot tartja szem előtt az, aki a közéletért tesz, aki a politikai pályát választja.”

Schmidt Mária elmondta, „a magyar emberek érdekeit csak olyan ember tudja szívvel és lélekkel képviselni, akinek magyar szíve van, és akinek szilárd értékrendjében a magyar nemzeti érdekek az elsők. Áder János ilyen ember” – fogalmazott, majd úgy folytatta: a korábbi köztársasági elnök „művelt, tanult, okos, képzett jogász ember, aki elsősorban elhivatott.”

A XXI. Század Intézet főigazgatója szerint Áder János elhivatott azért, hogy a közt és a magyar nemzetet szolgálja, ezt tette mindazon tisztségekben, amelyekbe politikai pályája során a közösség állította. A díjjal akarják megköszönni azt a munkát, amelyet Magyarországért, a magyar nemzetért, a pártjáért, a rendszerváltoztatásért végzett – mondta.

„Mindig szem előtt tartotta azt az elkötelezettséget, amelyet Petőfi Sándor is vallott. Ez pedig az, hogy a közös jó a szabadság.

Schmidt Mária kitért arra is, hogy jövő évtől kezdve bővítik a díjazottak körét. Azt mondta, a rendszerváltoztatás óta eltelt évtizedekben kimagasló teljesítményt felmutató államférfiakat, politikusokat és közéleti embereket is szeretnének a kitüntetettek között tudni.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a díjazottat méltatva kijelentette: Áder János a rendszerváltozás utáni Magyarország előrehaladásában maradandó érdemeket szerzett. Felidézte, Áder János a Fidesz alapító, rendszerváltó generációjához tartozik, azon szerencsések közé, akiknek megadatott, hogy lássák a jaltai világrend összeomlását, a kommunizmus vereségét és a demokrácia győzelmét. Áder János azon szerencsések közé is tartozik, akik nem tétlenül nézték e történelmi változásokat, hanem tevékenyen részt vállaltak azokban – mondta a politikus.

Áder János a rendszerváltoztatás utáni Magyarország ötödik köztársasági elnökeként tíz éven át szolgálta a hazáját és tevékenysége „mércét teremtett”.

Gulyás Gergely hozzátette: Áder János mindig kiszámítható, az érvekre nyitott, mások iránt tiszteletet tanúsító, barátságos, következetes emberként látta el feladatát. „Hűséges volt akkor is, amikor hűségét megkérdőjelezték” – hangoztatta.

Elsők között ismerte fel a környezetvédelem jelentőségét, a globális felmelegedés veszélyét, az ezzel szembeni hazai és nemzetközi fellépés hitelességének fontosságát, vízkincsünk kiemelt jelentőségét a 21. században” – mondta, hozzátéve: Áder János példájából tudjuk, hogy a valóban hasznos környezet- és természetvédelem csak konzervatív lehet.

Hernádi Zsolt, a MOL-Csoport elnök-vezérigazgatója kijelentette: Áder János pályája egy olyan életút, amelyet a szabadság iránti töretlen vágy és munka határoz meg. Olyan ember ő, aki a kezdetektől ezért dolgozott. „Közéleti pályája a rendszerváltozás éveiben, a kommunizmus ellenében kezdődött, és a demokratikus, szabad Magyarország legmagasabb közjogi méltóságáig vezetett” – fogalmazott. Áder János a Kék Bolygó Alapítvány elnökeként olyan ügyet képvisel, ami az itt élők szabadságát szolgálja. Ez a környezetvédelem és a fenntarthatóság – mutatott rá.

Kozma Imre atya, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapítója azt mondta: „Áder János Isten hullámhosszán él.” Istent imádni, „ez az Isten hullámhossza, s valóban az egyetlen teljes, végleges létátfordulás” – fogalmazott, majd úgy folytatta: ez az imádat nem rabszolgahódolat a hatalom előtt, hanem a felmagasodó lélek izzása.

Áder János köszönetet mondott a díj alapítóinak, hogy az elismerés létrehozásával lehetőséget teremtettek arra, hogy minden évben beszéljenek valamiről, ami ma már természetes, de 1990 előtt még nem volt az. Az elismerést fogadva hangsúlyozta:

Az elmúlt 35 évben igyekezett hasznára válni Magyarországnak és a magyar nemzetnek, és ha Isten megsegíti, ezután is így tesz.

A volt köztársasági elnök külön megtiszteltetésnek nevezte, hogy a Petőfi-díjat a Petőfi-emlékévben kapta meg. Köszönőbeszédében megemlítette Petőfi Sándor Arany Jánoshoz írt 1848-as levelének sorait, mely szerint „vannak alkalmak, amelyeket ha elmulaszt az ember, az Isten sem teremti meg újra”, majd felidézte pályájának néhány kiemelkedő jelentőségű pontját. Beszélt II. János Pál pápa 1987-es gdanski látogatására tett útjának nehézségeiről, és arról a pillanatról, amikor eldöntötte, belép a Fideszbe, miután a rádióban hallotta, hogy az ügyészség eljárást indított a Fideszt alapító barátai – Orbán Viktor és Kövér László – ellen. De megemlékezett egy már köztársasági elnöki időszakára esett pillanatról is, amikor Tomiszlav Nikolics szerb elnökkel közösen hajtottak fejet 2013-ban a második világháború során a különböző üldöztetések áldozatául esett vajdasági magyar és szerb áldozatok emléke előtt.

Áder János, a Petőfi-díj idei kitüntetettje 1959. május 9-én született Csornán. Sikeresen felvételizett az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karára, ahol 1983-ban szerzett jogi diplomát cum laude minősítéssel. Részt vett a történelmi jelentőségű 1987-es lakiteleki találkozón, majd az 1989-es Ellenzéki és Nemzeti Kerekasztal-tárgyalásokon is, ahol fontos szerepe volt a demokratikus választási rendszer kidolgozásában. Az első szabad országgyűlési választáson, 1990-ben a Fiatal Demokraták Szövetségének jelöltjeként országgyűlési képviselővé választották. Szülővárosában, Csornán háromszor lett egymás után egyéni országgyűlési képviselő. 1998-ban a Magyar Országgyűlés elnökévé választották, mely tisztséget 2002-ig látta el. 2002. és 2006. között a Fidesz országgyűlési frakciójának vezetője volt. 2009-ben az Európai Parlament tagjává választották, a környezetvédelmi, közegészségügyi és élelmiszerbiztonsági bizottság alelnökeként dolgozott. 2012 és 2022 között tíz esztendőn keresztül tölthette be köztársasági elnöki hivatalát.

MTI/KKETTKK

Vissza a listához