Búcsú Regéczy-Nagy Lászlótól

Mély fájdalommal és őszinte gyásszal a szívünkben búcsúzunk igaz barátunktól, Regéczy-Nagy László (1925-2021) katonatiszttől, 1956-os szabadságharcostól.

„A történelem nem mögöttünk van, hanem alattunk. Azon állunk. Aki nem áll semmin, az nem tud semmibe gyökeret se verni.”

Regéczy-Nagy László

Regéczy-Nagy László a brit nagykövetség sofőrjeként a forradalom alatt és után Bibó István, Göncz Árpád és az angol nagykövet összekötője volt. 1957 júniusában tartóztatták le és 15 év börtönre ítélték, ám az ENSZ nyomására Göncz Árpáddal együtt 1963-ban kiszabadult. Egyik alapítója volt 1988-ban a Történelmi Igazságtétel Bizottságának – később elnöke lett –, részt vett Nagy Imre és mártírtársai újratemetésének megszervezésében. A Szabadságharcosokért Alapítványnak és a Történelmi Filmalapítvány kuratóriumának is tagja volt.

Regéczy-Nagy László 2016-ban részesült a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány és a MOL-csoport által alapított Petőfi-díjban, helytállásáért és a közép-európai népek szabadságáért kifejtett tevékenységének elismeréseként.

Az egyik leghitelesebb ötvenhatostól saját gondolataival búcsúzunk:

Nyugodjon békében, emléke legyen áldott.

Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány

Vissza a listához