Két hétig látható a trianoni kiállítás Eger főterén

A hevesi megyeszékhelyre érkezett a Trianon 100, Összetartozunk - Összetartoztunk című vándorkiállítás.

– Bár a trianoni centenáriumhoz kapcsolódó megemlékezéseket jelentősen korlátozta a világjárvány, a történelmi visszatekintés és tiszteletadás fontossága nem évül el – hangzott el a hétfői megnyitón a Dobó téren.

Mirkóczki Ádám polgármester hangsúlyozta, a XX. század a vérzivataros évtizedei közül is kiemelkedően súlyos következményekkel járt, amikor győzött a gonosz politikai akarat. A bemutató, amely június 6-ig látogatható, tematikus egységekre bontott tárlat, idézetekkel, fényképekkel és videókkal jeleníti meg azt a folyamatot, ami a trianoni békediktátum aláírásához vezetett.

Farkas Sebestyén, a Terror Háza Múzeum történész munkatársa az Eger TV-nek nyilatkozva arról beszélt, a mozgótárlat kifejezetten a trianoni békediktátum előzményeivel és következményeivel foglakozik. Ismertette, a kiállítás termei úgy lettek kialakítva, hogy egy vasúti kocsit ábrázolnak a konténerek, ami azt jelképezi, hogy 1919-20-at követően rengetegen érkeztek a trianoni határokon belülre menekültként: nem akarták elfogadni, hogy Csehszlovákiában vagy Romániában maradjanak, mert ezzel elveszítették volna magyar állampolgárságukat; őket viszont nem lehetett rendes lakásokban elhelyezni, sokan voltak, akik még az 1920-as évek végén is ehhez hasonló vasúti kocsikban élték mindennapjaikat.

Forrás: heol.hu, Eger TV

Szerző: M. H.

Vissza a listához