Meghalt Vitézy László

83 éves korában elhunyt Vitézy László Balázs Béla-díjas, Sára–Csoóri-életműdíjjal kitüntetett filmrendező, forgatókönyvíró, producer, érdemes és kiváló művész.

„Engem mindig az érdekelt, amit a történelmi események, a külső, társadalmi változások az egyes ember életében okoztak. Az ahogyan az emberekre hatott mindaz, ami történt. A lelki folyamatok, amelyek a szereplők arcán, szemében tükröződnek.”

Vitézy László

Nevéhez számos rangos dokumentumfilm, játékfilm kapcsolódik. Képessége abban rejlett, hogy teljesen természetesen vegyült el az emberek közt, ő csak felvette, ami történik, és közben remek érzékkel kapta el az apró gesztusokat, fintorokat, testbeszédet. Játékfilmjeiben főként a kommunizmus ideje alatt játszódó történeteket dolgozott fel.

Filmográfiájában olyan alkotások szerepelnek, mint a Leleplezés (1978–79), Békeidő (1979), Vörös föld (1982), Égi madár (2011), A galamb papné (2013), Csandra szekere (2017), A színésznő (2018), Az énekesnő (2022).

Vitézy László filmes pályája egyben annak a története, hogy a mindent egy lapra feltevő lázadás és a mártírként hőssé válás mellett más eszköz is van a diktatúra ellen. Mindig az adott keretek adta lehetőségek közt, de állhatatosan bírálta a kommunizmust.

Életpályáját négy nagy fejezetben rajzolta meg Medgyessy Éva Kemény János-díjas drámaíró, író, szerkesztő, Kamerapárbaj című kötetében, amely 2022-ben jelent meg a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány gondozásában.  

Nyugodjon békében!

Vissza a listához