Megjelent a Mindig a haza – Szili Katalin pályaíve című könyv

A Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány kiadásában jelent meg Galló Béla Mindig a haza – Szili Katalin pályaíve című könyve, amely átfogó képet ad az Országgyűlés első magyar női elnökének pályaívéről.

„Mi kell ahhoz, hogy valaki maradandó értéket teremtsen a rendszerváltoztatás utáni magyar közéletben? Még pontosabban: milyen képességekre, tudásra és tulajdonságokra van szükség ahhoz, hogy valaki a szabad és független Magyarország Országgyűlésének meghatározó szereplője, sőt elnöke legyen? Fokozzuk! Hogyan teremthet valaki értéket, és lesz meghatározó szereplője demokratikus közéletünknek, ha politikai pályája még a Magyar Szocialista Munkáspártban indult?” – olvashatók a kérdések a kiadvány fülszövegében. Az újonnan megjelent könyvben Galló Béla Szili Katalin különleges pályaívét mutatja be a kezdetektől egészen napjainkig. Az elemző értekezések mellett interjúk, beszédek, cikkek, történelmi dokumentumok és fényképek teszik teljessé a politikusi életmű bemutatását.

A szerző így vall a kiadvány előszavában:

„A Szili kontra Gyurcsány harcban pártonkívüli értelmiségiként kezdettől fogva az előbbivel szimpatizáltam. Nem csupán érték-, hanem szavazatszerzési szempontból is sokkal jobb megoldásnak tartottam volna, ha az MSZP mindenkori vezetése a „fékezett habzású neoliberalizmus” helyett a karakteresen nemzeti, baloldali néppárt irányába navigálja pártját. Nem így történt. A szocialisták a 2010-es és 2014-es jéghegyek után is tartják a „jó irányt” – a szakadékba. Pozíció és hatalom nélküli szakértőként mint részt vevő megfigyelő vettem részt ebben a kudarccal végződő kísérletben. Elkötelezetten, szándékaim szerint mégis elfogulatlanul. Meggyőződésem, hogy az értelmiség szakmai függetlenségét korántsem értéksemlegessége (már ha létezik ilyen egyáltalán), hanem saját értékeihez is reflexíven, önkritikusan viszonyuló tárgyilagossága szavatolja. (…) Remélem, az elfogulatlan olvasó értékeli majd ezt a tárgyilagosságot.”

A szerzőről:

Galló Béla politológus, publicista. A kilencvenes években a barcelonai Autonóm Egyetem vendégprofesszora. 2010-ig az MTA Politikai Tudományok Intézetének főmunkatársa, tudományos igazgatóhelyettese. Publicistaként, ahogy egy olvasója nevezte: a baloldal „Cassandrája”.

Galló Béla Mindig a haza – Szili Katalin pályaíve című könyve a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány kiadásában jelent meg. Megvásárolható a Terror Háza Múzeumban és a nagyobb könyvesboltokban. A kötet ára 3500 forint.

Vissza a listához