Megjelent FRANK FÜREDI: CÉLKERESZTBEN A HATÁROK című kötete

A szerző új könyvében arra a jelenségre világít rá, hogy az identitásválság néven ismert jelenség problémái elválaszthatatlanul összefüggenek a határok ügyével.

Frank Füredi méhkasba nyúlt azzal, hogy a határok súlyát és szerepét elemzi, szükségességük mellett érvel, a „határok” és a „határoknélküliség” kérdéskörét feszegeti. Mert ahogy a 20. századi totális diktatúrák birodalomépítői, mai szellemi örököseik is arra tesznek kísérletet, hogy a határokat lebontsák, eltöröljék. Aki ezzel nem ért egyet, aki szerint a korlátoknak és a határoknak fontos, sőt megkerülhetetlen szerepük és helyük van, amelyek nélkül társadalmaink és civilizációnk nem tud fennmaradni, rögtön eretnekké, ellenséggé válik. Mert a határtalanságot hirdetők elvakultsága és gyűlölete is határtalan.

De miért ilyen bátor ennek a kötetnek a szerzője? Mert Budapesten született. Mert 1956 formálta a gondolkodását. Mert szüleivel együtt ő is elhagyta a hazáját. Mert ő is ragaszkodott a szólás szabadságához, amitől a szovjet tankok megfosztották. Füredi pontosan érti, mit jelentenek azok a szavak, állandósult szókapcsolatok, mint a „határozott”, a „határozatlan”, a „határozat” vagy hogy „mindennek van határa”. Ahogy azt is érti, mikor és kinek kell „határt szabni”. Füredi Ferenc magyar, azért!

Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány, Budapest, 2021.
408 oldal
3 390 Ft
978-615-6200-27-3

A CÉLKERESZTBEN A HATÁROK című kötet megvásárolható a Terror Háza Múzeum webshopjában és a könyvesboltokban.

https://webshop.terrorhaza.hu/hu/termek/celkeresztben-a-hatarok/   

Frank Füredi szociológus, elemző, író, a Kenti Egyetem szociológia tanszékének professor emeritusa. 1969-ben szerzett BA-diplomát a montreali McGill Egyetem politikatudomány szakán, majd 1970-ben a Londoni Egyetem Keleti és Afrikai Tanulmányok Intézetében MA-fokozatot. 1974-ben doktorált, 1975 és 2012 között a Kenti Egyetemen tanított. Kutatási területe a félelem szociológiája, a kockázatkerülés a nyugati társadalmakban, a generációk közötti kapcsolatok és a szülői tekintély eltűnése. Írásai a legnevesebb újságokban jelennek meg, televízió- és rádiócsatornák gyakori vendége. A világ minden jelentős egyetemén tartott előadásokat. Szeret és tud is vitatkozni. 2019 óta a XXI. Század Intézet tudományos főmunkatársa. Művei 15 nyelven olvashatók. 2017-ben közalapítványunk gondozásában jelent meg A célkeresztben: Magyarország című könyve.

Vissza a listához