Megjelent Frank Füredi legújabb könyve

A célkeresztben: Magyarország című kötetben a neves szociológus professzor többek között az Európában zajló, „a keresztes háborúkat megidéző kegyetlen kultúrharc” mibenlétéről és Magyarországot érintő következményeiről értekezik.

"Füredi Ferenc szüleivel 1956-ban, kilenc évesen hagyta el Magyarországot, majd Kanadában és Angliában végezte tanulmányait. Az immáron Frank Furedi néven számos nagyhatású tanulmányt, könyvet jegyző szociológus professzor nem kevesebbet állít, mint hogy a keresztes háborúkat megidéző kegyetlen kultúrharc zajlik Európában. A szemben álló felek nem köthetnek konszenzuson alapuló „békét”, mert küzdelmük kulturális értékekről, identitásról vagyis a puszta létezésről szól. Szólásszabadság versus politikailag korrekt véleménydiktatúra. Keresztény értékek és hagyomány versus leszámolás a több ezer éves európai kultúrával. Nemzetállami eszme versus nemzetállamok fölötti föderatív, birodalmi gondolat. A célkeresztbe érzékelhetően Magyarország került." – áll a könyv fülszövegében.

A szerző így ír saját művéről a kötet előszavában: „Korántsem volt könnyű megírnom ezt a könyvet. Miközben én a népfelség, a szekuláris humanizmus, a szólás- és a helyváltoztatás szabadsága iránt vagyok elkötelezett, azon kaptam magam, hogy kénytelen-kelletlen védelmembe veszek egy nemzeti, keresztény-konzervatív kormányt a nyilvánvalóan tisztességtelen bírálatokkal szemben.” (…) „Budapesti tartózkodásom nyilvánvalóvá tette számomra: a magyarok nem értik, hogy a nyugati média egy része miért bélyegzi meg az itteni politikai kultúrát ilyen kíméletlen ellenségességgel. Meglepődve tapasztalják, hogy a külföldi megfigyelők elítélendőnek tartják azt, amit ők a saját, „régi hagyományaikban gyökerező” útjuknak látnak. Remélem, e könyv segít majd eligazodni az emberi élet értelmét adó értékek gyakran zavarba ejtően konfliktusos dinamikájában. Ám azt is remélem, hogy nyugati olvasóim szintúgy hasznosnak találják majd e könyvet, mely betekintést nyújt azokba a kulturális értékekbe, amik keleti szomszédjaik viselkedését meghatározzák. A Kelet- és Nyugat-Európa közötti kulturális feszültségek ugyanis olyan konfliktusok tükröződései, amelyek a nyugati társadalmak mélyén is ott lappanganak.”

A szerzőről:

Frank Füredi magyar származású szociológus, elemző, író a montreali McGill Egyetem politológia szakán szerzett BA-diplomát 1969-ben, majd 1970-ben a Londoni Egyetem Keleti és Afrikai Tanulmányok Intézetében MA-fokozatot. 1974-ben doktorált, 1975 óta a Kenti Egyetemen tanít szociológiát. Kutatási területe a félelem szociológiája, a kockázati társadalom működése, a generációk közötti kapcsolatok és a szülői tekintély eltűnése. Neves újságok munkatársa (Guardian, Times), televízió- és rádiócsatornák (BBC, Sky News) gyakori vendége. Művei 13 nyelven olvashatók. 2016-ban az Arthur Koestler Kutató Programtól kapott ösztöndíja nagyban hozzájárult e könyv megírásához.

Frank Füredi A célkeresztben: Magyarország című könyve a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány kiadásában jelent meg. Megvásárolható a Terror Háza Múzeum könyvesboltjában, hamarosan pedig a könyvesboltokban. A kötet ára 2900 forint.

Vissza a listához