Piros esőt kortyolt a föld – Egyedülálló színházi előadással emlékezünk a cigány népírtás áldozataira

Összművészeti színielőadással tiszteleg a roma holokauszt áldozatainak emléke előtt a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért (KKETTK) Alapítvány legújabb produkciója. A holokauszt 80. évfordulója alkalmából készült Piros esőt kortyolt a föld – Nyolcvan évvel ezelőtt című látványos, élő zenés betétekkel átszőtt színházi előadást október 28-án, a Hagyományok Házában láthatja először a közönség. A produkció a roma kultúra szimbólumaival, mozgáskultúrájával kiegészülve teszi a fiatalok számára is átélhetővé a cigány népirtás sokáig kibeszéletlen és meghamisított történelmi tragédiáját, felidézve az áldozatokra való emlékezés súlyát és fontosságát is.

A nemzetiszocializmus ideológiája a zsidók mellett a cigányokat is alsóbbrendű fajnak nyilvánította. A cigányokat mind Németországban, mind pedig a nácik által megszállt országokban üldözték. A zsidókhoz hasonlóan a jogok megvonása, gettósítás, deportálás, majd kényszermunka és megsemmisítés lett az osztályrésze több ezer romának. A roma holokauszt, azaz a porrajmos – eredeti jelentése elnyeletés, elpusztítás – a legsötétebb időszak az európai cigányság történetében.  Soha nem fordult elő korábban, hogy Európában ilyen módon, tömegesen és szervezetten üldözték volna a cigányokat. 1944. augusztus 2-ról 3-ra virradóra, egyetlen éjszaka alatt közel háromezer, az auschwitzi cigánytáborban raboskodó romát gázosított el a tábor SS-személyzete. A Cigány Világszövetség 1972-ben augusztus 2-át a roma holokauszt emléknapjává nyilvánította.

A magyarországi holokauszt 80. évfordulóján, a roma áldozatoknak állít emléket a Piros esőt kortyolt a föld – Nyolcvan évvel ezelőtt című darab. A produkciót a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány felkérésére Horváth Csaba, a Forte Társulat alapítója állította színpadra.  Az összművészeti előadás szövegkönyvét Ugron Zsolna József Attila-díjas író, a Kertész Imre Intézet művészeti igazgatója írta és dramatizálta. A színpadi mű ötletét Schmidt Mária történészprofesszor, a KKETTK Alapítvány főigazgatója adta.

A produkciót 2024. október 28-án láthatja először a közönség a Hagyományok Házában, 20 órai kezdettel.

A darab szövegkönyve elsősorban a túlélők vallomásaira és a tragédiát feldolgozó, arra reflektáló költeményekre épül. Az ingyenesen megtekinthető előadás személyes sorsokon keresztül idézi meg a népirtás rettenetét, fejet hajtva a túlélők szenvedései és az áldozatok emléke előtt.

Szereplők: Földeáki Nóra, Fátyol Kamilla, Kondákor Ajsa Panka, Bari István, Horkay Barnabás, Widder Kristóf

Zenészek:
Cimbalom: Lukács Miklós / Horváth Áron
Nagybőgő: Orbán György
Dob: Csízi László

Szövegkönyv, dramaturg: Ugron Zsolna
Zeneszerző: Lukács Miklós
Rendező: Horváth Csaba

A Terror Háza Múzeum és a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány elkötelezett abban, hogy megemlékezzen a roma hősökről és felhívja a figyelmet a magyar romák helytállására, valamint, hogy bemutassa: a magyar cigányok munkájukkal, közösségeik felemelésével, tanulásuk és munkahelyhez jutásuk megszervezésével, művészetükkel és kultúrájukkal közösségüket és Magyarországot egyaránt szolgálják. Az Alapítvány több mint tíz éve tekinti kiemelt feladatának a cigány hősök felkutatását, sorstörténetük bemutatását. Kiállításokkal, emlékbélyeggel, kiadványokkal – jelen esetben pedig egy színházi előadással – hajt fejet történelmi teljesítményük, sorstragédiájuk előtt.

Kérjük, részvételi szándékát legkésőbb 2024. október 25. 14:00 óráig a rendezveny@kerteszintezet.hu email címen jelezze.

Regisztrációja akkor érvényes, ha megkapja visszaigazoló levelünket.

Vissza a listához