Trianon: az is tud fájni, ami nincs – Megnyílt a centenáriumra készült kiállítás Szombathelyen

Trianon 100 – Összetartozunk, összetartoztunk címmel nyílt kiállítás a Haladás-sportkomplexum előtti területen felállított konténerekben, középen, a magyar Szent Korona makettjének installációja alatt a Nagy-Magyarország-térkép látható.

Magyarország kormánya a trianoni békediktátum centenáriuma alkalmából a 2020-as évet a nemzeti összetartozás évének nyilvánította, az eseményeket korlátozta a járvány, de nem mondtak le a méltó megemlékezésről. A kiállítás a legújabb kutatási eredmények alapján mutatja be Magyarország történelmének egyik legmeghatározóbb traumáját, nemzeti túlélési képességét.

Dr. Hende Csaba országgyűlési képviselő, parlamenti alelnök beszédében a levágott testrészek fájdalmához hasonlította Magyarország feldarabolását és utóéletét: az is tud fájni, ami nincsen. Felidézte: amikor az Amerikai Egyesült Államok hadba lépett, Wilson elnök híres pontjait kihirdette, még lényeges volt a népek, nemzetek önrendelkezési jogának biztosítása, vagyis azt mondta ki, hogy háború utáni rendezéskor az emberek eldönthetik, melyik régió hova tartozzon.

A leghűségesebb falvak története – a Pinka völgyében és Olmódon kinyilvánították, hogy Magyarországhoz akarnak tartozni, pedig nem is nagyon beszéltek magyarul – megmutatja, mi lett volna, ha alkalmazzák a wilsoni elveket.

Balogh Gábor, a Terror Háza Múzeum történésze arról beszélt, hogy Trianon traumatizálta a magyar nemzetet, hárommillió magyar került a határon túlra, valamint gazdag erdők, mezők, fontos infrastruktúrák, és ezt a traumát lehetetlen volt feldolgozni, mégis többen vagyunk magyarok most, mint 1914 előtt.

Forrás: vaol.hu

Szerző: Merklin Tímea

Vissza a listához