Új kiadványaink és programjaink a 94. Ünnepi Könyvhéten

Négy egyedülálló kötettel jelentkezik az idei Ünnepi Könyvhéten a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány.  Ajánlott könyveink válaszokat adnak az egyes hazai, globális politikai és társadalomtudományi kérdésekre, illetve segítségükkel  az amerikai külpolitika és a magyar irodalomtörténet egy-egy különös időszakába is betekintést nyerhetnek az olvasók.

Az érdeklődők figyelmébe ajánljuk: Lánczi András: Politikai megváltás (szerk: Békés Márton), Deák Dániel: A Fidesz-recept – Kampányból kampányba (szerk: G. Fodor Gábor), Fekete Rajmund: Az amerikai álom (vége) – John F. Kennedy (szerk: Schmidt Mária) és Petri György különbözősége – Tasi József beszélget Petri Györggyel (szerk: Soltész Márton) című könyveinket.    

Az Alapítvány számos egyéb kiadványával, dedikálásokkal, valamint színpadi programokkal is várja az olvasókat a Vigadó tér Duna-korzó felőli, 52-es standjánál.

Lánczi András: Politikai megváltás
(szerk. Békés Márton)

„A politikai megváltás a modern világ titka. A modern világ pedig az emberi ész korlátlan tevékenységének a színtere. A politikai megváltás az egyik lehetséges útja az értelemkeresésnek. A politikai megváltás az emberi ész által ajánlott megváltás: nem Isten, nem a Természet, hanem az Ész képes megteremteni a megváltás feltételeit” – világítja meg a szerző bevezető gondolataiban a politikai megváltás fogalmának mibenlétét.

A politikafilozófia jogaiba való visszahelyezésére tesz kísérletet legújabb könyvében Lánczi András Széchenyi-díjas filozófus, egyetemi tanár. A kötet a XXI. Század Intézet Új idők sorozatának részeként jelent meg

Lánczi András szerint „közérdeklődésre ma már csak a konfliktusok, a viták, az összecsapások, a te vagy én párbajok számíthatnak, mivel a politikai hatalom megszerzése lett az egyetlen izgató cél a mai ember életében. Az ember egy olyan virtuális természetet alakított ki mára, amelynek már csak a fizikai fenntartás szempontjából van szüksége a külvilágra, egyébként nem. A Föld megtelt, ezért is kell mindenre politikai megoldást keresni.” Elgondolkodtató soraival egy mind egyéni erkölcsi, mind közösségi értelemben vett hanyatló, saját identitását hasztalanul kereső társadalomra – mégpedig napjaink társadalmára – mutat rá, amelynek tagjai képtelenek az integritásra, hiszen önszántukból tagadják meg annak igényét; az individuum felsőbbsége nevében. Az önazonosság ilyen módon történő hamis értelmezése pedig egyenes úton vezet az elmagányosodás és a végső kiüresedés felé. A modern, nyugati ember világa a nihilizmus civilizációja.

Bővebben a könyvről:

https://www.xxiszazadintezet.hu/megjelent-lanczi-andras-politikai-megvaltas-%e2%88%92-lehetseges-e-racionalis-politika-cimu-konyve/

Deák Dániel: A Fidesz-recept – Kampányból kampányba
(szerk: G. Fodor Gábor)

 

A rendszerváltoztatás óta soha nem kapott még annyi szavazatot egyetlen párt sem Magyarországon, mint amennyit a Fidesz-KDNP-pártszövetség 2022-ben. Így egymás után negyedik alkalommal szerzett kétharmados parlamenti többséget a jobboldal. Hiába az összefogott ellenzék, a gazdasági válság, a járvány és a háború, nemhogy gyengült volna a Fidesz, de még erősödött is.

Mi kellett ahhoz, hogy a Fidesznek sikerüljön? Hogyan lehet az, hogy szinte már egy teljes generáció alatt csak Orbán Viktor volt Magyarország miniszterelnöke, mégis azt láttuk a választáson, hogy még a fiatalok körében is a Fidesz a legnépszerűbb párt?  Hogyan sikerült a korábban balliberális terepnek számító interneten és a közösségi médiában is utcahosszal nyernie a jobboldalnak 2022-ben? Hogyan néz ki az az orbáni politikai képesség, amire a balliberális oldalon választásról választásra rácsodálkoznak? Röviden: mi a siker receptje? Deák Dániel ezekre a kérdésekre válaszol a 21 zsebkönyvsorozat negyedik kötetében.

Bővebben a könyvről:

https://www.xxiszazadintezet.hu/deak-daniel-fidesz-recept-kampanybol-kampanyba/

Fekete Rajmund: Az amerikai álom (vége) – John F. Kennedy
(szerk: Schmidt Mária)

„Fekete Rajmund könyve a Kennedy-mítosszal foglalkozik. Azzal a tudatosan formált Kennedy-képpel, amelynek a kialakításában minden megtervezett és alaposan végiggondolt volt. Annak a Kennedy-legendának a megalkotásával, amely elnökségét a modern amerikai történelem aranykorává stilizálta fel, és az új Camelot megtestesülésének állította be. Mert korunknak is szüksége van legendára, mítoszra és hősre. Adta magát, hogy Kennedy legyen az.” – írja a kötet előszavában Schmidt Mária.

„Bátran kijelenthető, hogy John F. Kennedy volt az Amerikai Egyesült Államok első, modern elnöke, akinek szakmai karrierjével párhuzamosan tudatosan építették a médiában kialakítandó képét is. Életének egyes karrierállomásai (háborús hős, bestselleríró, Pulitzer-díjas szerző, képviselő, szenátor, amerikai elnök) képkockák, melyek önállóan is értelmezhetők, de egymás mellé rakva őket, komplex képet alkotnak” – fogalmaz a kötet szerzője, Fekete Rajmund, aki a fiatalon elhunyt elnököt több szempontból is vizsgálja: mint politikust, mint hazafit, mint édesapát, mint férjet, mint egy nép reményét, aki – talán nem túlzás ezt állítani – egymagában testesítette meg a hőst és az amerikai álmot.

Miért éppen Kennedy? Miért érdekes egy hatvan évvel ezelőtt megölt amerikai elnök politikai képe? Milyen példával szolgálhat egyáltalán a róla írott politikai portré korunk modern politikusai számára? – többek között ezekre a nagyon is jogos és aktuális kérdésekre kísérel meg reflektálni könyvében Fekete Rajmund történész, a Kommunizmuskutató Intézet igazgatója, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Amerika Kutatóintézetének tudományos munkatársa.

https://tortenelem.info.hu/hirek/megjelent-fekete-rajmund-az-amerikai-alom-vege-john-f-kennedy-cimu-konyve.html

Petri György különbözése
(szerk: Soltész  Márton)

„A kényelmetlen ember azért kényelmetlen, mert nem tűri a beskatulyázást. Ráteszel egy címkét, lerázza magáról.” – írja a kötet előszavában Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) főigazgatója. Petri György Kossuth- és József Attila-díjas költő, műfordító, újságíró, a XX. század utolsó harmadának egyik legjelentősebb költője, aki soha nem hagyta magát elhallgattatni. A ’80-as, ’90-es évek egyik kultikus alakja gyűlölte a gyávaságot és az öncenzúrát, a szabadság megszállottjaként írta verseit. Művei nem csupán a kommunista diktatúra mibenlétéről szóló kordokumentumok, hanem annak példái is, hogy az egyéni szabadság lehetetlennek ítélt körülmények közt is megőrizhető.

A Kertész Imre Intézet gondozásában, a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány és a Petőfi Irodalmi Múzeum közös kiadásában most megjelent kötet Tasi József irodalomtörténész Petri Györggyel készített, teljes terjedelemben eddig még soha nem publikált életútinterjújának szerkesztett változatát tartalmazza, terjedelmes jegyzetanyaggal és válogatott életrajzi mutatóval kiegészítve.

A Petri György különbözése című könyv hiteles látlelete a XX. század utolsó harmadának: akik még nem éltek a rendszerváltoztatás előtt, azok ebből a könyvből megismerhetik a Kádár-rendszer egyszerre képmutató, kegyetlen, cinikus és pitiáner világát, akik pedig megélték a ’89 előtti időszakot, azok számára emlékeztető lehet, hogy mit jelentett a kommunizmus embertelen logikája, ami ellen a rendszerváltoztatás jobb- és baloldali ellenzéke egyaránt küzdött.

https://www.kerteszintezet.hu/intezet/hirek/v/egy-kenyelmetlen-ember-elettortenete---interjukotet-jelent-meg-petri-gyorggyel/

KÖNYVHETI BESZÉLGETÉSEINK:

Petri György különbözése – Tasi József beszélget Petri Györggyel (szerk: Soltész Márton) című kötet bemutatója és színpadi beszélgetés.

Résztvevők: Ugron Zsolna, a Kertész Imre Intézet művészeti igazgatója, Bencsik Krisztina irodalomtörténész, Soltész Márton irodalomtörténész

Időpont: 2023. június 9. (péntek) 16.00-16.30

Helyszín: Vígadó téri színpad

Fekete Rajmund: Az amerikai álom (vége)  – John F. Kennedy (szerk: Schmidt Mária) című kötet bemutatója és színpadi beszélgetés a szerzővel.

Résztvevők: Fekete Rajmund, a Kommunizmuskutató Intézet igazgatója, Baczoni Dorottya, a XX. Század Intézet igazgatója és Egri Péter, a Mystery Gang Rockabilly Trio énekes-gitárosa

Időpont: 2023. június 10., szombat, 11.00-11.30

Helyszín: Vígadó téri színpad

DEDIKÁLÁS:

Szerzőink a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány standjánál dedikálnak az alábbi időpontokban:

Június 9 (péntek):

G. Fodor Gábor: 14:00
Deák Dániel: 15:00
Lánczi András: 16:00

Június 10. (szombat):

Fekete Rajmund: 11:30
Schmidt Mária: 11:30

Helyszín: Vigadó tér, Duna-korzó felőli része,  52-es pavilon

Kiadványaink a helyszínen és a Terror Háza Múzeum webshopjában 30%-os kedvezménnyel vásárolhatók meg.

Vissza a listához