Zalaegerszeg városába érkezett a Trianon kiállítás

A Nemzeti Összetartozás Éve keretében a Közép- és  Kelet-európai Történelem  és Társadalom Kutatásért  Alapítvány megbízásából történeti vándorkiállítás járja az országot Trianon 100–Összetartoztunk, Összetartozunk címmel.

2022-ben elsőként Zalaegerszegen látható a tárlat, amelyet a Zalakerámia Sport- és Rendezvénycsarnok parkolójában tekinthetnek meg az érdeklődők január 18-ig. A magyar történelem egyik legmeghatározóbb traumáját bemutató kiállítás megnyitóján részt vett Vigh László országgyűlési képviselő, dr. Sifter Rózsa kormánymegbízott, Balaicz Zoltán polgármester és Balogh Gábor, a Terror Háza Múzeum történésze.



A tegnapi megnyitón Keresztes János színművész felvezetőjében elhangzott: az országjáró vándorkiállítás a legújabb kutatási eredmények alapján mutatja be Magyarország történelmének egyik legmeghatározóbb traumáját, nemzetünk túlélési képességét, és azt a példaértékű erőfeszítést, aminek eredményeképpen 1920 után elődeink szilárd alapokon újraszervezték a magyar államot. – Trianon emléke élénken él a magyar szívekben. Erről hallgatni annyi volna, mint hazudni. Most azonban elsősorban azokra kell emlékeznünk, akik megőrizték az eltelt 102 esztendőben az összetartozást, az anyanyelvünket, történelmünket és széttört közös magyar életünk megannyi darabját. Ők Trianon igazi hősei – fogalmazott köszöntőjében Balaicz Zoltán polgármester. Hozzátette, hogy az összetartozást hirdetik a városban elhelyezett emlékművek, a székelykapu a Rózsák terén és a városházán lobogó székely zászló is. Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos beszédében hangsúlyozta, míg magyar ember él a Földön, nem nyugszik bele abba, amit tettek ezzel a nemzettel, hiszen nemcsak útvonalakat, földrajzi területeket választottak el, hanem testvéreket, családokat, összetartozó embereket, hihetetlen károkat okozva. A mi feladatunk az, hogy támogassuk a külhoni magyarságot és a fiataloknak megmutassuk, mit tettek velünk 1920-ban, szögezte le.

A tárlatot Balogh Gábor, a Terror Háza Múzeum történésze nyitotta meg. Felidézte a 20-as évek Magyarországának történelmi eseményeit, előretekintve a rendszerváltásig. Kiemelte: a kiállítás közelebb hozza a fiatalokhoz Trianon történetét, hogy tanuljanak belőle, hiszen egy olyan óriási tudásanyag halmozódott fel erről, amelynek a feldolgozása a mai napig nem fejeződött be.

A Trianon 100 – Összetartoztunk, összetartozunk kiállítás január 18-ig látható mindennap 10–18 óra között.

Forrás: Zalai Hírlap
Szerző: Jóna István

Vissza a listához